POLITIKA

Zvaničnici NATO-a ponovili snažnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine

 U Briselu je danas završen dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem se razgovaralo o nekoliko važnih pitanja, uključujući i situaciju na Kosovu, javlja Anadolu.

Sastankom u sjedištu Alijanse predsjedavao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Glavna tema prvog dana sastanka je bila nastavak podrške Ukrajini u odbrani od Rusije, a danas se razgovaralo o dešavanjima na Bliskom Istoku te situaciji na Kosovu, odnosno Zapadnom Balkanu.

Visoki zvaničnici NATO-a potvrdili su da je regija Zapadnog Balkana strateški važna za NATO savez koji je, kako su kazali, fokusiran na regiju čak i dok traje ruski rat protiv Ukrajine.

U NATO-u stoga smatraju da nasilje na Kosovu, poput napada na policiju krajem septembra, nosi rizik da region vrati u 1990-te godine. Iz Alijanse podsjećaju da su nedavno poslali dodatne trupe na Kosovo koje sada broje više od 4.500 vojnika na terenu, jasno poručivši da imaju na raspolaganju dodatne rezervne snage u visokom stepenu pripravnosti koje mogu pozvati u slučaju potrebe.

Zvaničnici NATO-a još jednom su naglasili da u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije (EU) te vjeruju da bez toga nema trajne sigurnosti na Kosovu i stabilnosti u regiji u cjelini.

– Situacija u Bosni i Hercegovini –

Kako saznaje novinar Anadolu, zvaničnici NATO-a u Briselu ponovo su naglasili da snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te su pozivali sve političke lidere u zemlji da se suzdrže od secesionističke retorike.

Također su pozvali lidere u zemlji da preuzmu odgovornost i osiguraju da više nema prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Zvaničnici Alijanse su podsjetili da Bosna i Hercegovina ima euroatlantske aspiracije i da već dugi niz godina poduzima reformske napore te da NATO snažno podržava ove napore, posebno paketom za izgradnju odbrambenih kapaciteta zemlje.

U NATO-u navode da su na samitu u litvanskom Vilniusu u julu 2023. godine sve države članice Alijanse ponovile snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine u praktičnom smislu, kao i podršku centralnim državnim institucijama.

Zvaničnici NATO-a poručili su da su pred Bosnom i Hercegovinom prije mogućeg članstva važne reforme koje treba provesti te da mora dodatno ojačati centralne institucije.

– Suočavanje s izazovima –

Na sastanku u Briselu ministri odbrana država članica NATO-a razgovarali su prethodna dva dana o brojnim izazovima sa kojima se suočava Sjevernoatlantska alijansa.

U srijedu je prvo održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a poslijepodne je održan sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na kojem je jasno izražena konkretna podrška Kijevu u odbrani od Rusije. U četvrtak je održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara odbrane.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na poziv Alijanse pratila je i novinarska ekipa agencije Anadolu iz Sarajeva.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Zvaničnici #NATOa #ponovili #snažnu #podršku #teritorijalnom #integritetu #Bosne #Hercegovine

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker