BEBE I DJECALIFESTYLENAJNOVIJE VIJESTI

10 razloga zašto je loše ograničavati vrijeme pred ekranom

Kruži toliko strašnih priča o ovisnosti o igrama, tehnologiji koja je osmišljena da manipulira našim umovima i šteti razvoju dječjeg mozga. Roditelji zato često oduzmu svom djetetu uređaj, zabrane igranje igara ili postave stroga pravila o vremenu ispred ekrana.

Ipak, postoji još jedna opcija. Ona uključuje odnos pun poštovanja i saradnje sa svojim djetetom. Imati ovakav odnos znači fokusirati se na povjerenje, podršku, ohrabrenje i igru. To također znači biti spreman propitivati te strašne priče o vremenu provedenom pred ekranom. Ograničenja nisu pogrešna, ali potrebno je razmotriti i drugačija gledišta. Evo nekoliko razloga zašto ne uvoditi ograničenja na zaslone.

1. Djeca mogu misliti da ste loš roditelj

Oduzet ćete ili ograničiti nešto što vaše dijete voli. To će ga najvjerojatnije uzrujati i razljutiti. Mislit će da ste užasni. Ako vam izrazi svoje osjećaje, to će vjerojatno i vas uzrujati i razljutiti. Vaša bi se veza mogla temeljiti na radosti, povezanosti i ljubaznosti. Iako to nije lako, osjećat ćete se puno bolje nego dok ste protivnik svog djeteta i mučite se svaki dan oko ekrana, piše Index.

2. Mislit će da ih ne volite

Vjerovatno svom djetetu govorite da su videoigre ili drugi sadržaji koje toliko voli loši ili štetni. Vaše bi dijete lako moglo pomisliti da je i ono loše ili nedovoljno dobro, što stvara bolne osjećaje.

3. Možda niste u pravu

Nema sumnje da ste čitali ili čuli da igranje igara ili vrijeme ispred ekrana može biti štetno za djecu i zabrinuti ste. Ali možete li biti sigurni da je to istina? Razmislite o tri stvari koje su vam roditelji činili, za koje se smatra da su “loše”, a koje ste ipak i vi prakticirali. Ipak, nije sve crno-bijelo kako se čini na prvi pogled.

4. Ne promičete samoregulaciju

Ako kontrolirate kako vaše dijete koristi tehnologiju, ono neće imati priliku naučiti što mu vlastito tijelo govori. Baš kao i s hranom, naša tijela šalju nam signale kako bismo bili u ravnoteži. Možemo se osjećati nelagodno, nemirno ili dobiti izljev emocija kada uređaje koristimo dulje vrijeme.

S vremenom, uz nježnu podršku roditelja, djeca nauče slušati te signale, ali ne ako zbog nametnutih ograničenja nikada ne dobiju priliku.

5. Ne potičete učenje

Ograničavanjem upotrebe tehnologije, također ograničavate ono što vaše dijete može naučiti koristeći je. Mnoge videoigre su vrlo teške i potrebno je vrijeme da se nauče. Postoje vještine koje treba usvojiti i razumjeti logiku igre.

Djeca stječu veliko samopouzdanje kada imaju vremena da se duboko uključe u igru i svladaju je. Isto tako, djeca će možda htjeti uroniti u žanr filmova ili nekoliko kanala na YouTubeu kako bi u potpunosti upila informacije i priče jer im to potiče maštu. Što se više uključite i povežete s njihovim interesima, to ćete više naučiti o svom djetetu i promatrati što uči.

6. Stvara se nemir

Želite li se zaista stalno mučiti sa svojom djecom? Konflikti, uzrokovani ovakvim ograničavanjima, mogu dovesti do konstantnog nemira u kući.

7. Tjerate ih na skrivanje

Kada ograničite korištenje tehnologije, samo ćete ojačati želju svog djeteta da provodi više vremena ispred ekrana. Kada je ograničeno, dijete će biti tjeskobno. Nikad se neće moći potpuno opustiti i uživati u igri ili gledanju jer će se brinuti da će im to biti oduzeto.

8. Neće naučiti vještine rješavanja problema

Ako uskočite i nametnete ograničenja i pravila kada imate problema s njihovim igranjem ili s vremenom ispred ekrana, naučit ćete ih da je način rješavanja problema iskazivanje moći nad drugima, piše Freya Dawson.

9. Ispadate negativac

Želite li biti autoritarna figura u životu svog djeteta? Želite li da se boje vaših prijetnji, vikanja ili kazni? Ako ne želite, nemojte mu ograničavati vrijeme koje provodi radeći nešto.

10. Nećete biti uz njih da im pomognete

Izazovi su neizbježni. U nekoj će fazi dijete vidjeti nešto što ga plaši ili uzrujava, posvađat će se s prijateljem na internetu ili će zapeti u igri i izgubiti živce u frustraciji. Trebate osigurati da vaše dijete zna da može računati na vas.

Ako ste uključeni i podržavate djetetovo igranje igara ili vrijeme ispred ekrana, mnogo je vjerojatnije da će se obratiti vama za pomoć ako im zatreba. Ako misle da će od vas dobiti samo još jednu oštru osudu, borit će se sami ili će pitati nekog drugog. Budite osoba kojoj će se obratiti.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker