BEBE I DJECABRAK I PORODICANAJNOVIJE VIJESTIPOMOĆPSIHOLOGIJA

Strahovi predškolskog uzrasta: Zašto se događaju i šta treba raditi?

Zašto su predškolci zabrinuti za školu?

 

“Predškolci imaju puno strahova”, kaže Patricia Henderson Shimm, pomoćnica direktora Barnard College Centra za razvoj mališana u New Yorku. “To je zato što često rade nešto što prije nisu.”

Pored toga što dijete navuče kontrolne suze, strahovi djeteta u predškolskoj ustanovi mogu uzrokovati da noću leži budno (ili spava više nego što je normalno), povuče se na treningu u toaletu ili iznenada pokaže agresivno ponašanje.
“Mama, ne ostavljaj me!” Prvog dana škole vaš će predškolac možda zaplakati kad odete. U stvari, on može plakati svako jutro nekoliko dana, ili čak nekoliko sedmica. To je bolan proces za oboje, a vjerojatno ćete i vi zaplakati (samo pokušajte to ne raditi pred djetetom).

Ipak, nemojte paničariti ili se osjećati loše kad vaše dijete plače. Istina je da njegove suze ne znače da mu se ne sviđa njegova nova škola – zapravo, uskoro će je uskoro zavoljeti. Samo što on ne želi biti tamo bez tebe.

Predškolci su još uvijek dovoljno mladi da pate od tjeskobe zbog razdvajanja, a istovremeno su dovoljno stari da imaju osjećaj za vrijeme. Dakle, vaše dijete zna da se nećete vratiti po njega neko vrijeme, a to je teška stvarnost s kojom se možete pomiriti.

Prvo – i možda najteže – što morate učiniti je otići, što mirnije možete. Zagrlite svoje dijete, recite mu da ćete ga pokupiti nakon ručka ili drijemanja, a zatim otiđite, čak i ako čujete kako plače za vama. (Ako vidite slom, zatražite pomoć učitelja da ga uključi u igru ​​ili aktivnost – ili jednostavno sjedite s njim dok emocija ne prođe.) Takođe pomaže da od učitelja saznate šta je vaš predškolac radio tog dana i da razgovarajte s njim o tome kad se vrati kući: Neki roditelji takođe čine noćni ritual imenovanja novih školskih prijatelja iz svog djeteta u pjesmi ili priči. Sve što možete učiniti kako biste naglasili svakodnevnu rutinu, pomoći će djetetu da se prilagodi i smiri svoje strahove.

”Šta ako se izgubim?” Ako vaše dijete kreće u predškolsku ustanovu ili se seli u drugi razred, moglo bi se brinuti zbog nepoznate okoline. Pomozite mu da se osjeća ugodnije posjetom prije početka škole.

Predškolci se često osjećaju zabrinuto zbog novog igrališta, posebno ako se ono osjeća veliko ili ima izazovnu opremu. Da biste to riješili, posjetite školsko dvorište nakon nekoliko sati kako bi se vaše dijete moglo popeti na opremu za igru ​​ili voziti svoj tricikl bez zastrašujućeg prisustva druge djece.

“Šta ako se niko ne igra sa mnom?” Predškolce može podjednako zastrašiti prostorija stranaca kao i mi ostali. Kako biste se djetetu pomogli osjećati manje stidljivim, upoznajte ga sa što većim brojem njegovih školskih kolega prilikom posjeta školi.

Ako je dostupan školski imenik, pomoću njega pronađite djecu koja žive u vašoj blizini, a zatim svratite i predstavite sebe i svoje dijete. Ili zatražite od direktora nekoliko telefonskih brojeva odlazeće djece koja bi mogla dočekati novog prijatelja.

Ako će jedan od prijatelja vašeg djeteta biti u istoj školi ili razredu, utoliko bolje. Igrajte prijateljstvo što više možete, okupljajući djecu za igranje i naglašavajući činjenicu da će oboje ići u školu za “veliku djecu” ili zajedno preći u novi razred. Ako je moguće, uskladite svoje rasporede tako da oba djeteta dođu istovremeno prvog dana i mogu zajedno ući.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker