BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Albanija potpisala ugovor o nabavci turskih dronova Bayraktar TB2

Potpisali smo ugovor sa Albanijom o izvozu Bayraktar TB2, borbene bespilotne letjelice, objavio je Baykar Technologies na Twitteru

 Turski proizvođač dronova Baykar u utorak je objavio potpisivanje ugovora o izvozu dronova sa Albanijom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Potpisali smo ugovor sa Albanijom o izvozu Bayraktar TB2, borbene bespilotne letjelice”, objavio je Baykar Technologies na Twitteru.

Broj država u koje se izvoze turski borbeni dronovi Bayraktar TB2 povećan je na 27.

Haluk Bayraktar, izvršni direktor Baykara, objavio je na Twitteru da Turkiye i Albanija imaju snažne veze od davnina.

“Potpisali smo ugovor o izvozu sa Albanijom s kojom stoljećima imamo snažne historijske, kulturne i ljudske veze.”

Bayraktar je također podijelio fotografije sa ceremonije potpisivanja ugovora.

Ugled i međunarodna potražnja za turskim dronovima Bayraktar TB2 i Bayraktar Akinci porasli su širom Evrope od početka rata Rusije protiv Ukrajine u februaru ove godine.

Srbija je u aprilu takođe potvrdila namjeru da kupi turske borbene bespilotne letjelice, koje su veoma tražene širom svijeta.

Brojne zemlje, uključujući Ukrajinu, Katar i Azerbejdžan, već su kupile turske dronove, a Poljska je prošle godine postala prva država članica Evropske unije i NATO koja je nabavila dronove od Turkiye.

Turski borbeni dron Bayraktar TB2 smatra se ključnim u sukobima od Karabaha do Ukrajine. Ljudi u nekoliko zemalja započeli su kampanje prikupljanja sredstava za kupovinu više takvih dronova za oružane snage Kijeva kako bi pomogli Ukrajini u borbama protiv Rusije.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker