Genel

Alibašić: Izvršiti pritisak da se izraelsko iživljavanje nad Gazom hitno zaustavi

Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, poručio je da je vrlo važno u okvirima domaćih zakona i međunarodnog prava izvršiti pritisak na Izrael

 

Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, izjavio je da je potrebno izvršiti pritisak da se izraelsko iživljavanje nad Gazom hitno zaustavi, javlja Anadolu.

“U Gazi se vodi asimetričan rat oružjem i medijima. Zato je teško znati šta se tačno dešava. Pouzdano znamo da se ne može vjerovati predsjednicima, ni premijerima, ni velikim medijskim kućama koje su u proteklim danima više puta uhvaćene u lažima. Ma šta da se desilo 7. oktobra 2023, kako reče preživjela žrtva Holokausta Gabor Marte, to ne može biti opravdanje za zločine nad civilima Gaze, kao što okupacija nije opravdanje za zločine nad civilima Izraela. Zločin ne opravdava zločin, niti podršku zločinu”, objavio je Alibašić na društvenim mrežama.

Poručio je da je vrlo važno u okvirima domaćih zakona i međunarodnog prava izvršiti pritisak na Izrael.

“Od trenutne izraelske vlade ništa se dobro nije moglo očekivati. Po ko zna koji put razočarali su oni koji se zaklinju u slobode i ljudska prava. Biće mnogo rekalkulacija nakon ovog rata. Za mnogu djecu, žene i druge nevine ljude Gaze biće kasno. To ne opravdava šutnju i nečinjenje svega što je u našoj moći u okvirima domaćih zakona i međunarodnog prava da izvršimo pritisak da se izraelsko iživljavanje nad Gazom hitno zaustavi”, kazao je Alibašić te naglasio da šutnja nije opcija:

“Trenutačno, iz Bosne je dizanje glasa protiv zločina možda najučinkovitije. Pišimo medijima koji izvještavaju jednostrano, političarima, međunarodnim organizacijama, ambasadama… Gazo, oprosti nam što smo slabi pa ne možemo više!”

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker