NAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKA

Anwar Ibrahim imenovan za novog premijera Malezije

Kralj Al Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah objavio je to pet dana nakon parlamentarnih izbora nije ostavila nijednu stranku s većinom da sama formira vladu.

 

Opozicioni lider Anwar Ibrahim imenovan je za desetog premijera Malezije, čime su okončani dani političkog ćorsokaka u toj zemlji jugoistočne Azije.

Kralj Al Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah objavio je to u četvrtak, pet dana nakon parlamentarnih izbora, na kojima nijedna stranka nije ostavila većinu da sama formira vladu.

Anwar će položiti zakletvu od strane kralja u 09:00 GMT, navodi se u najavi palate.

Anwarovo imenovanje je treći put da je kralj izabrao premijera u nešto više od dvije godine – iako je to prvi put da se to dogodilo nakon općih izbora.

Kralj je u saopštenju pozvao i sve članove parlamenta da “pruže ruku jedni drugima” i “pokažu solidarnost… zarad budućnosti naše voljene zemlje”.

Pozvao je sve Malezijce “da ostanu mirni i mole se za zemlju”, dodajući da vladari svih devet država u zemlji podržavaju njegov stav “za formiranje stabilne vlade što je prije moguće”.

Ranije u četvrtak, kralj je održao sastanak sa vladarima svih država kako bi ih konsultovao o svojoj odluci da imenuje novog premijera.

Kralj je u srijedu održao i odvojeni sastanak s novoizabranim poslanicima iz UMNO-a, nekada dominantne stranke, kako bi ih pitao koga vraćaju kao premijera. Danima je zemlja nagađala koga će kralj imenovati nakon Anwar i njegov rival bivši premijer Muhyiddin Yassin tvrdili su da imaju potrebnih 112 glasova u parlamentu od 222 mjesta da postanu sljedeći lider zemlje.

Na izborima za vikend, Anwarova koalicija Pakatan Harapan (Savez nade) osvojila je najveći broj mjesta sa 82, dok je Muhyiddinova grupa Perikatan Nasional (Nacionalna alijansa) osvojila 73, ali su obje propustile običnu većinu od 112.

UMNO je u subotu doživio svoj najteži poraz, ali je ipak uspio da se održi na 30 mjesta, čime je blok postao tvorac kralja u obješenom parlamentu.

Anwarova koalicija u početku je u ponedjeljak ušla u pregovore s UMNO-om i njegovom koalicijom Barisan Nasional.

Međutim, razgovori su propali i privremeni premijer Ismail Sabri je kasnije rekao da je njegova koalicija odlučila da bude u opoziciji.

Kasnije u četvrtak, UMNO je odustao od te objave rekavši da je pristao da bude dio vlade jedinstva koju vodi Anwar.

Prema izvještaju Straits Timesa, Mohamad Hasan iz UMNO-a će biti imenovan za Anwarovog zamjenika premijera.

Anwar je također dobio podršku stranačkih blokova iz Sabaha i Sarawaka, učvrstivši svoju vladu jedinstva.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker