NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Crveni polumjesec Turkiye i IFRC uspostavit će bazu humanitarne pomoći u Istanbulu

Baza humanitarne pomoći će biti uspostavljena u kompleksu Aerodroma Istanbul s ciljem da brzo odgovori na katastrofe koje se mogu dogoditi u Evropi, Africi, Aziji i na Kavkazu

Predsjednica Turskog Crvenog polumjeseca Fatma Meric Yilmaz najavila je da će otvoriti petu bazu humanitarne pomoći u okviru projekta Istanbulski logistički centar sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog polumjeseca-Crvenog križa (IFRC), javlja Anadolu.

Yılmaz se u sjedištu Crvenog polumjeseca Turkiye sastala s predsjednicom IFRC-a Kate Forbes.

Obraćajući se novinarima, Yilmaz je rekla se nastavlja saradnja na domaćim i međunarodnim humanitarnim projektima te je podsjetila kako su IFRC i njegove članice stali uz Turkiye nakon prošlogodišnjih razornih zemljotresa na jugu zemlje.

Ističući da IFRC trenutno ima četiri globalna logistička centra, Yillmaz je rekla da je postignut dogovor da se peta takva logistička baza otvori u Istanbulu.

“Važniji dio posla u pripremi je završen i uskoro će biti i potpisani dokumenti. Ovim ćemo unaprijediti našu saradnju sa IFRC-om. To će pružiti veću priliku za bolju distribuciju i korištenje mogućnosti“, kazala je Yilmaz.

Forbes je ukazala na važnosti Crvenog polumjeseca za humanitarnu mrežu te je rekla da je Turkiye lider u programima novčane podrške koju pruža sirijskim izbjeglicama.

Navodeći da je Program pomoći socijalnoj koheziji (SUY) najveći program humanitarne pomoći u istoriji Evropske unije, Forbes je izrazila zadovoljstvo što se snažna saradnja nastavlja da pomaže društvima u potrebi.

Prema informacijama dobijenim iz izvora Turskog crvenog polumjeseca, peta baza humanitarne pomoći će biti uspostavljena u kompleksu Aerodroma Istanbul s ciljem da brzo odgovori na katastrofe koje se mogu dogoditi u Evropi, Africi, Aziji i na Kavkazu.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker