SVIJET

Ekstremno visoke temperature dodatno otežavaju život u kampovima

Prisilno raseljeni civili u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, koji su utočišta potražili u kampovima, žive u improviziranim šatorima, a život im dodatno otežavaju ekstremno visoke temeperature zraka.

U Idlibu je zbog napada snaga Assadovog režima raseljeno na stotine hiljada civila, a temperature zraka tokom dana premaše i 40 stepeni Celzijusa, što dodatno otežava život u šatorima, u kojima žive pretežno žene i djeca.

Porodice su smještene u starim i istrošenim šatorima koji nisu pogodni za ekstremno visoke temperature zraka.

Ammar Rahhal, ljekar u bolnici Ibn-i Sina u Idlibu, za Anadolu Agency (AA) kazao je kako su temperature zraka veće u odnosu na normalne vrijednosti u ovom periodu, što se negativno odražava na civile smještene u šatorima.

Rahhal kaže kako temperature zraka u kampovima dostižu i 42 stepna, a stanovništvo je pozvao da poduzme adekvatne mjere.

Upozorava kako su ovim stanjem najviše pogođena djeca.

”Djeca koja se igraju vani između 11 i 13 sati, izložena su suncu i dobiju sunčanicu, zbog čega im je potrebna ljekarska pomoć”, upozorio je Rahhal.

– ”Nadamo se skorom povratku kući” –

Među raseljenim civilima je i Yahya Uayyid koji je izbjegao s juga Halepa i smjestio se u kampu Ermenz, u Idlibu.

”Šator ljude ne štiti ni od ljetnih vrućina ni od zimske hladnoće”, rekao je Uayyid koji je dodao kako je veoma teško trenutno i dan provesti u šatoru, a ne duži period.

Otac troje djece Uayyid kaže kako kada su bježali iz svog doma, nisu imali priliku ponijeti ni stvari.

”Stalno vodimo djecu u bolnicu jer loše reaguju na ekstremno visoke temperature. Nema drugog rješenja nego strpiti se. Ne možemo djeci pružiti ono što im treba. Zaboravili smo kakvog okusa je voće. Nadamo se da ćemo se uskoro vratiti kući”, rekao je Uayyid.

– ”Ne možemo djeci pružiti potrebno“ –

S juga Halepa s porodicom izbjegla je i Fatma Zeyin Ali koja je djecu nekoliko puta vodila ljekaru zbog posljedica izazvanih visokim temperautrama zraka.

Dodaje kako im je potreban ventilator da bi smanjili temperaturu i tako zaštitili djecu, ali da nemaju novca za kupovinu istog.

”Dolazi i do povećanog znojenja. Trebamo se stalno tuširati. Ovdje je život vrlo težak. Ne možemo djeci pružiti ono što im je potrebno. Da nam je Bog na pomoći”, rekla je ona.

– Stanje u Idlibu –

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je u septembru 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Ipak, ruske i režimske snage su u maju 2019. pokrenule operaciju u cilju zauzimanja cijele regije, a zauzeta su mnoga veća naselja unutar zone deeskalacije sukoba Idlib.

Turska i Rusija su u martu 2020. dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Iako režimske snage povremeno izvode napade, primirje se uglavnom poštuje.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice od 2017. do 2020. izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Ekstremno #visoke #temperature #dodatno #otežavaju #život #kampovima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker