NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Erdogan: Turkiye i Iran slažu se da treba izbjegavati korake koji bi ugrozili regionalnu stabilnost

Razgovarali smo o potrebi da se što prije prekinu izraelski nehumani napadi na Gazu i da se poduzmu hitni koraci prema uspostavi pravednog i trajnog mira, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turkiye i Iran složili su se oko važnosti izbjegavanja koraka koji bi dodatno ugrozili sigurnost i stabilnost regije, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

“Razgovarali smo o potrebi da se prekinu izraelski nehumani napadi na Gazu i poduzmu hitni koraci prema uspostavi pravednog i trajnog mira”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem nakon njihovog sastanka u Ankari.

Erdogan je na početku obraćanja osudio gnusni teroristički napad koji se dogodio u Kermanu, 3. januara, poručivši kako Turkiye stoji uz Iran u borbi protiv terorizma.

Navodeći da pridaju važnost produbljivanju odnosa s Iranom na temelju međusobnog povjerenja i zajedničkih interesa te da su tu volju još jednom potvrdili na sastancima, Erdogan je istaknuo kako su odluke donesene u okviru sastanka Vijeća važne ne samo za Turkiye i Iran, već i za stabilnost i prosperitet regije.

Erdogan je naveo da su tokom današnjih susreta razgovarali o konkretnim područjima saradnje te regionalnim i međunarodnim kretanjima, posebno o izraelskim napadima u Gazi i okupiranim palestinskim područjima.

“Razmijenili smo mišljenja o pitanjima koja su na našem bilateralnom dnevnom redu, od borbe protiv terorizma do energetike, od trgovine do obrazovanja. Govorili smo odlukama koje smo donijeli na prethodnim sjednicama našeg vijeća”, rekao je Erodgan.

Navodeći da je postignut napredak u kontekstu godišnjeg trgovinskog cilja od 30 milijardi dolara s Iranom, posebno nakon epidemije koronavirusa, Erdogan je rekao da su svjesni potrebe da se na tom putu “trči brže” te da su razgovarali o koracima koje treba poduzeti na tom planu.

“Još jednom smo naglasili važnost sve veće podrške našeg susjeda Irana u borbi protiv terorizma. Dotakli smo se važnosti daljnjeg jačanja naše saradnje protiv PKK/PYD/YPG i PJAK, koji ciljaju na sigurnost naših zemalja i regije. Potpisali smo 10 novih sporazuma za unapređenje naših odnosa”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je s kolegom Raisijem razgovarao o najnovijim događanjima u Palestini, Siriji, Iraku, Afganistanu i Južnom Kavkazu.

Podsjetio je da je Turkiye od 7. oktobra za Palestince poslala više od 30.000 tona materijala i humanitarne pomoći, uključujući 26.000 tona brašna, u luku Al-Arish, u sjeveroistočnom Egiptu.

“Razgovarali smo o potrebi da se što prije prekinu izraelski nehumani napadi na Gazu i da se poduzmu hitni koraci prema uspostavi pravednog i trajnog mira. Ponovili smo našu podršku pravednoj stvari Palestine i obnovili svoju odlučnost da nastavimo saradnju po ovom pitanju. Složili smo se oko važnosti izbjegavanja koraka koji bi dodatno ugrozili sigurnost i stabilnost naše regije”, rekao je Erdogan.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker