POLITIKA

Hrvatska daje snažnu podršku BiH u dostizanju NATO partnerskih ciljeva

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem koji je zahvalio Ministarstvu obrane na potpori koju pruža Bosni i Hercegovini, Oružanim snagama BiH i Hrvatima u BiH, javlja Anadolu.

Banožić i Čović potvrdili su kako su Hrvatska i Bosna i Hercegovina uspostavile bogatu i čvrstu bilateralnu obrambenu suradnju, a koja se očituje velikim brojem pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i kadeta koji su završili školovanje ili se još školuju u Hrvatskoj, priopćeno je iz MORH-a.

“Mi u Hrvatskoj imamo mogućnost školovanja određenog broja kadeta iz BiH na Hrvatskom vojnom učilištu te se zalažemo za to da se na vojno školovanje upućuju predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Smatramo da je vojno školovanje Hrvata iz BiH u Hrvatskoj ujedno i naša obveza”, rekao je hrvatski ministar obrane.

Banožić je dodao kako je izvrsna bilateralna suradnja vidljiva i kroz različite vidove zajedničke obuke i uvježbavanja, razvojem obrambenih sposobnosti te jačanjem razmjene informacija u cilju pružanja brzog odgovora na prirodne katastrofe, navodi se.

“Zato smo nastavno na zaključke Zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH nastavili raditi na implementaciji zaljučaka koji se odnose i na područje izobrazbe”, rekao je ministar Banožić.

Na sastanku se razgovaralo i o daljnjoj bilateralnoj podršci Hrvatske Bosni i Hercegovini u dostizanju NATO partnerskih ciljeva, a Banožić i Čović razgovarali su o utjecaju ruske agresije na Ukrajinu koja je dodatno intenzivirala rasprave o proširenju EU-a na države jugoistoka i istoka Europe, priopćeno je.

“Hrvatska nastavlja s aktivnom podrškom europskom i euroatlantskom putu BiH. U tom svjetlu podržavamo svaki napredak koji će BiH približiti punopravnom članstvu u Europskoj uniji”, rekao je ministar Banožić.

Čović je zahvalio Ministarstvu obrane na svoj potpori koju pruža Bosni i Hercegovini, Oružanim snagama BiH i Hrvatima u BiH te je izrazio svoju podršku i daljnjem razvoju suradnje dvaju ministarstava na području izobrazbe, navodi MORH.

Na kraju, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine istaknuo je kako podržava sva nastojanja koja bi stvorila preduvjete za daljnji razvoj modernih Oružanih snaga BiH i njihovu euroatlantsku integraciju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Hrvatska #daje #snažnu #podršku #BiH #dostizanju #NATO #partnerskih #ciljeva

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker