NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Izraelski obavještajni izvor: “Zarobljenici nisu naš najveći prioritet”

Obavještajni izvori potvrdili su da su intenzivna bombardiranja u prvoj fazi izraelske ofanzive na Gazu izvedena bez jasnih informacija o tome gdje su zarobljenici držani

Izvor izraelske obavještajne službe rekao je da zarobljenici u Gazi, gdje izraelska vojska nastavlja s napadima, “nisu najveći prioritet” i da se ne mogu spasiti operacijom bez dogovora, prenosi Anadolu.

Prema istraživanju koje je provela internetska stranica sa sjedištem u Tel Avivu “+972” u saradnji s “Local Callom”, na temelju obavještajnih izvora, izraelska vojska izvela je “brutalne” napade u Gazi s malo obavještajnih podataka o tome gdje su držani izraelski zarobljenici ili mjerama u pogledu njihove sigurnosti.

Obavještajni izvori potvrdili su da su intenzivna bombardiranja u prvoj fazi izraelske ofanzive na Gazu izvedena bez jasnih informacija o tome gdje su zarobljenici držani.

Prema izjavama Izraelaca i njihovih porodica koji su oslobođeni u razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa, jedan od najvećih strahova zatvorenika u Gazi bila je prijetnja od izraelskih zračnih napada i bombardiranja.

Činjenica da su mnogi zatvorenici i njihove porodice otkrili da nisu držani u tunelima ukazuje na to da su zatvorenici u Gazi nezaštićeni od izraelskih napada.

Osvrćući se na prve sedmice izraelskih napada na Gazu, obavještajni izvor je rekao: “Izraelska vojska izvela je intenzivna bombardiranja s vrlo malo obavještajnih podataka i uništila pola Gaze”.

Izvor je naveo da izraelska vojska “ne bi namjerno ubila zatvorenike da je znala da se nalaze u određenoj zgradi”, ali “izvela je hiljade napada znajući da bi i zatvorenici mogli biti ranjeni”.

Izraelac Noam Dan, čija su tri rođaka oteta 7. oktobra, a od kojih su dvojica puštena, također je naglasio da su porodice nakon puštanja prvih zarobljenika otkrile da većina onoga što su im izraelski političari govorili o tome gdje se nalaze zarobljenici nije istina.

“U početku su nam vladini dužnosnici jasno dali do znanja da su zarobljenici u tunelima i da ih stoga vojno bombardiranje neće pogoditi”, rekao je Dan.

Unatoč tome, kada su zarobljenici pušteni, shvatili su da je većina njih iznad zemlje, u domovima ljudi. Dodali su da su shvatili da su vladine izjave bile pogrešne i rekli su: “Srušilo se sve što smo mislili da je ispravno.”

Dan je naglasio da je iz razgovora s oslobođenim zatvorenicima saznao da je “njihov pravi strah bio umrijeti ili biti ranjen u napadima izraelske vojske”.

Noam Dan je također izjavio da postoje dokazi da su zarobljenici pogođeni tokom izraelskog bombardiranja Gaze.

Drugi obavještajni izvor rekao je: “(U izraelskom napadu na Gazu) U prve dvije ili tri sedmice nismo imali dovoljno obavještajnih podataka o zarobljenicima i oni nisu bili prvi prioritet”, te dodao:

“Tada nam to nije bio glavni prioritet, a istina je da nisu ni danas. Nažalost, ne vjerujem da će vojska uspjeti (oslobađanje zarobljenika akcijom spašavanja). Mislim da ne možemo osloboditi zatvorenike bez dogovora.”

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker