NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Komesar UN-a za ljudska prava uznemiren izraelskim prijedlozima da se Palestinci presele van Gaze

Međunarodni zakon zabranjuje prisilno premještanje zaštićenih osoba unutar ili deportaciju sa okupirane teritorije, rekao je Volker Turk

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk u četvrtak je rekao da je “veoma uznemiren” prijedlogom izraelske vlade o masovnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze, javlja Anadolu.

“Veoma sam uznemiren izjavama visokih izraelskih zvaničnika o planovima za prebacivanje civila iz Gaze u treće zemlje”, objavio je Volker Turk na društvenoj mreži X.

Navodeći da je 85 posto stanovništva Gaze već interno raseljeno, Turk je rekao da oni imaju pravo da se vrate svojim domovima.

“Međunarodno pravo zabranjuje prisilno premještanje zaštićenih osoba unutar ili deportaciju sa okupirane teritorije”, upozorio je on.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich izrazili su podršku “dobrovoljnoj migraciji” Palestinaca iz Pojasa Gaze, pozivajući druge zemlje da ih prihvate.

Izjave Gvira i Smotricha osudila je međunarodna zajednica, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, kada je prema izraelskim vlastima ubijeno blizu 1.200 Izraelaca.

Napadi su ostavili Pojas Gaze u ruševinama. Oko 60 posto infrastrukture enklave oštećeno je ili uništeno, a oko dva miliona stanovnika je raseljeno.

Najmanje 22.313 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.296 je povrijeđeno.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker