NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

SAD: Trump uložio žalbu na odluku Vrhovnog suda Colorada o zbrani učešća na izborima

Advokati bivšeg američkog predsjednika tvrde da je Vrhovni sud Kolorada pogrešno protumačio relevantne ustavne odredbe

Bivši američki predsjednik Donald Trump uložio je žalbu na odluku Vrhovnog suda države Kolorado kojom mu je zabranjeno učešće na izborima, javlja Anadolu.

Dok se Trump priprema za predsjedničke izbore u novembru, on se takođe bavi tužbama i pravnim odlukama protiv njega zbog njegove uloge u napadu na Capitol Hills 6. januara 2021. godine.

Trump je 19. decembra osporio presudu najvišeg državnog suda kojom je proglašen krivim za ulogu napadu i zabranio mu učešće na primarnim izborima u državi, moleći Vrhovni sud SAD-a da poništi tu presudu.

Trumpovi advokati tvrde da nijedan državni sud ne može spriječiti predsjedničkog kandidata da se pojavi na glasačkom listiću i da je Vrhovni sud Colorada pogrešno protumačio relevantne ustavne odredbe.

Očekuje se da će Vrhovni sud SAD uskoro razmotriti zahtjev i donijeti odluku.

Nakon odluke Vrhovnog suda Colorada, državna sekretarka Mainea Shenna Bellows objavila je 28. decembra da će Trumpu biti zabranjeno da učestvuje na predizborima Republikanske stranke u državi zbog njegove uloge u napadu.

U skladu s presudom, Trumpovo ime se neće pojaviti na glasačkim listićima na primarnim izborima u bilo kojoj državi 5. marta, na kojima će se takmičiti republikanski kandidati.

Vrhovni sud SAD će sada donijeti konačnu odluku o Trumpovoj predizbornoj kampanji u dvije države.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker