POLITIKA

Kosovo traži od Srbije da povuče sve vojne jedinice sa granice

Vlada Kosova saopštila je da traži da Srbija odmah povuče sve vojne jedinice sa granice Kosova, javlja Anadolu.

“Vojne jedinice vojske Srbije tokom jučerašnjeg dana su postavile svoje vojne kapacitete, kao i one žandarmerije preko 48 prednjih operacionalnih baza, koje su postavljene preko graničnog prelaza sa Republikom Kosova, nekolicinom kilometara unutar teritorije Srbije. Tu se nalaze i protiv-vazdušni sistemi kao i teška artiljerija”, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Tvrdi se da raspoređivanje ugrožava teritorijalni integritet Kosova i međunarodno vojno prisustvo u zemlji.

“Puno smo puta skrenuli pažnju i zabrinutost prema egzistenciji ovih 48 prednjih vojnih baza i srpske žandarmerije, a i naglašavali smo sada već potvrđenu činjenicu da se ove baze koriste u svrhu podrške mogućeg agresivnog vojnog napada protiv Republike Kosova”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “Vlada Republike Kosova održava redovne kontakte sa SAD-om i ostalim zemljama članicama EU, u vezi sa ovom ozbiljnom prijetnjom iz Srbije. U vezi sa istim, reakcija SAD-a na ovakav agresioni pristup Srbije je bila direktna i neposredna”.

“Pozivamo predsjednika (Aleksandra, op.a.) Vučića i institucije Srbije da odmah povuku vojne formacije sa granice sa Kosovom i istovremeno zatvore i demilitarizuju 28 prednjih vojnih baza kao i 20 baza žandarmerije koje za našu državu predstavljaju stalnu prijetnju”, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u subotu da je EU veoma zbrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom.

“Raspoređivanje vojske duž Administrativne pogranične linije (sa Kosovom, op.a.) je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mjesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbjednosnih snaga. Snage treba da se povuku”, izjavio je Borrell.

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su u petak Srbiju da povuče trupe s granice, nazivajući njihov potez “vrlo destabilizujućim razvojem događaja”.

Donedavni potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo svu odgovornost za dešavanja u Banjskoj na kosovu na sebe, navodeći da nije imao pomoć vlasti u Srbiji, niti ih je o tome obavijestio.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom policija ove zemlje u “antiterorističkoj akciji” likvidirala četvoricu napadača i uhapsila šestoricu. Ostali su, kao i Radoičić, pobjegli u Srbiju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Kosovo #traži #Srbije #povuče #sve #vojne #jedinice #granice

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker