SVIJET

Policija Los Angelesa intervenisala protiv armenskih demonstranata koji su upali na konferenciju o Turkiye

Policija je u američkom Los Angelesu intervenisala protiv armenskih demonstranata koji su pokušali da izazovu provokacije tokom održavanja konferencije o Turkiye, javlja Anadolu.

Policija je morala intervenisati kada je armenska grupa pokušala verbalno i fizički da izazove provokacije unutar zgrade gdje se održavala konferencija koju su organizirali Institut Yunus Emre (YEE) i Škola za komunikaciju i novinarstvo USC Annenberg.

Konferencija pod nazivom “Uloga javne diplomatije u turskoj vanjskoj politici” održana je u sklopu Sheindlin foruma, a moderator je bio dr. Robert Banks sa Master programa USC Annenberg.

Skupu su prisustvovali i turski ambasador u Washingtonu Hasan Murat Mercan, generalni konzul Azerbejdžana u Los Angelesu Ramil Gurbanov, predsjednik YEE prof. dr. Seref Ates, šef programa Wilson Centra za Bliski istok James Jeffrey i drugi govornici.

Na samom početku događaja policija je udaljila demonstranta iz sale nakon što je vrijeđao Azerbejdžan, Turkiye i organizatore.

Poslije uvodnih govora, grupa od 11 studenata počela je protestirati kada je turski ambasador Mercan izašao pred govornicu.

Također, jedan demonstrant je generalnom konzulu Azerbejdžana u Los Anđelesu Ramilu Gurbanovu uputio uvredljive riječi.

Desetominutni protest grupe okončan je intervencijom pripadnika obezbjeđenja i policije kampusa, pa je grupa demonstranata uklonjena iz sale.

U nastavku konferencije grupa demonstranata okupljena van zgrade pokušala je bukom da ometa održavanje naučnog skupa.

– Sukobi u svijetu –

Turski ambasador Mercan je u svom obraćanju na konferenciji istakao da se, gledajući geografsku kartu, većina sukoba u svijetu odvija oko Bliskog istoka.

Napomenuo je da je jasno šta treba učiniti u ovim teškim vremenima.

“Države stoga trebaju sarađivati ​​i razvijati nove ideje za rješavanje problema”, dodao je.

Mercan je kazao da se vanjska politika Turkiye zasniva na principu Mustafe Kemala Ataturka “Mir u kući, mir u svijetu” i naglasio da Turkiye od svog osnivanja pristupa svim segmentima društva s dubokim poštovanjem.

Ates je također kazao da postoji mnogo oblika diplomatije, poput velikih globalnih samita na kojima prisustvuju svjetski lideri kako bi razgovarali o hitnim političkim pitanjima.

Nakon završetka konferencije, demonstranti su fizički i verbalno napali predsjednika YEE Atesa, turskog atašea za vjerske poslove u Los Angelesu Ismaila Demirezena i direktora O3 Medya Sanera Ayara.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Policija #Los #Angelesa #intervenisala #protiv #armenskih #demonstranata #koji #upali #konferenciju #Turkiye

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker