POLITIKA

Napad u Vlasenici posljedica kontinuiranog širenja netrpeljivosti prama Bošnjacima

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), Ramiz Salkić, rekao je danas da je Vlasenica jedan od najeklatantnijih primjera u bh. entitetu RS gdje se Bošnjaci na svaki način uznemiravaju i gdje ih se pokušava ponovo natjerati da odu sa svojih ognjišta, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Sakićevog kabineta on je reagujući na jučerašnji napad na porodicu Ferhatović, kada su povrijeđeni majka Raza i njen sin Amir, istakao da je to posljedica kontinuiranog širenja netrpeljivosti spram Bošnjaka od strane vlasti i medija u ovom entitetu, te je pozvao vlast da prestane generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji samo žele u miru da žive na svojim ognjištima.

“Činjenica da je u Vlasenici načelnik opštine čovjek koji je zvanično optužen za teške ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Vlasenice 1992. godine dovoljno govori. Zbog svega ovoga imamo napade i provokacije upućene prema Bošnjacima u Vlasenici. I ranije je bilo napada na porodice Bošnjaka u Vlasenici, ali je javnost vrlo rijetko informisana šta se desilo sa napadačima, da li su krivično gonjeni za izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti ili su napadači redovito proglašavani neuračunljivim”, istakao je Salkić.

Dodao je da poziva i očekuje od MUP-a, ali i nadležnog tužilaštva, da u ovom slučaju, ali i u svim prethodnim slučajevima, izvijeste građane šta se desilo sa počiniocima, da li su kažnjeni ili su zbog neuračunljivosti oslobođeni bilo kakve odgovornosti.

“Pozivam vlast u ovom entitetu da prestane generirati netrpeljivost prema Bošnjacima koji su se vratili na svoja spaljena i porušena ognjišta, obnovili ih i koji žele u miru da žive na svojim ognjištima”, istakao je Salkić.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Napad #Vlasenici #posljedica #kontinuiranog #širenja #netrpeljivosti #prama #Bošnjacima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker