SVIJET

Predsjednik Tunisa od nedjelje smijenio 24 državna zvaničnika

U Tunisu su smijenjena 24 vladina i državna zvaničnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Otpuštanja i smjene su počele kada je predsjednik Tunisa Kais Saied u nedjelju odlučio smijeniti vladu i zamrznuti rad parlamenta.

Očekuje se da će u narednim danima biti smijenjeni i guverneri i vijeća na lokalnom nivou.

U ponedjeljak je izdao predsjednički dekret za smjenu premijera Hichema Mechichija.

Ministar odbrane Ibrahim Bartagi i privremena ministarka pravde Hasna Ben Slimane također su razriješeni dužnosti 25. jula.

U uredbi je navedeno da će državni sekretari i generalni sekretari preuzeti odgovornost za pomenuta ministarstva dok se ne proglasi nova vlada.

Tunisko predsjedništvo najavilo je u utorak seriju otpuštanja nekoliko državnih zvaničnika.

Među onima koji su smijenjeni su direktor Vijeća premijera Moez Lidine Allah al-Muqaddam i generalni sekretar vlade Walid Dhahbi.

Odluke su takođe uključivale svih osam viših savjetnika i pomoćnika Mechichija, a to su Rashad bin Ramadan, Salim Al-Tisawi, Mufdi Al-Masdi, Abdelsalam al-Abassi, Zakaria Belkhodja, Elias Ghariani, Oussama Kheriji i Lahssan Benomar.

Smijenjen je i Abdul Razzaq al-Kilani, šef Generalne uprave žrtava i ranjenika revolucije i terorističkih operacija.

Saied je također smijenio Taoufika Ayounija, vrhovnog tužioca vojnog suda.

Otpušteno je još devet dužnosnika u Vijeću premijera, uključujući Fethija Bayara, Mohameda Ali Alrawija, Hussama Eddine bin Mahmuda, Basmu Daoudija, Ibtihala Alatavija, Monjija Khadraouija, Nabila Ben Hadida, Bassam El Kchaoua i Rawdu bin Saleha.

Predsjednik parlamenta Rached Ghannouchi poteze je opisao kao ništa drugo do kao “punopravni puč” protiv tuniskog ustava, revolucije i sloboda.

U Tunisu su 25. jula organizovani protesti protiv vladajućih i opozicionih stranaka, a izvedeni su i napadi na sjedišta stranaka, na čelu s Pokretom Nahda.

Predsjednik države Kais Saied razriješio je dužnosti premijera zemlje Hichema Mechichija, te suspendovao aktivnosti parlamenta.

Vojnici su nakon toga onemogućili ulazak predsjedniku parlamenta Tunisa i lideru Nahde Rachedu Ghannouchiju kao i zastupnicima ulazak u parlament.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Predsjednik #Tunisa #nedjelje #smijenio #državna #zvaničnika

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker