Vijesti iz Turske

Novi zamah u odnosima dvije zemlje

SARAJEVO (AA) – Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetom Republici Turkiye otvorio je nova polja saradnje u bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye, javlja Anadolu.

Boravak Heleza u Republici Turkiye naišao je na zapažen publicitet u turskim medijima, a posebno je izvještavano o bilateralnom sastanku sa turskim kolegom Yasarom Gulerom.

“Kao rezultat razgovora sa turskim ministrom odbrane dogovoreni su konkretni programi pomoći OS BiH koji uključuju stvaranje pretpostavki za punu operativnost oklopnih sredstava na upotrebi u OS BiH, obuku pilota helikoptera i instruktora letenja, kao i veći broj pozicija za školovanje naših kadeta na vojnim akademijama u Republici Turkiye”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Po pitanju ostvarenja pune operativnosti oklopno-mehaniziranih sredstava, turska strana će osigurati sve rezervne dijelove i potrebne stručnjake za realizaciju ove aktivnosti.

Vrlo je značajno što će biti povećan broj mjesta za pilote helikoptera i instruktore letenja za potrebe naših oružanih snaga, jer već duži niz godina imamo svojevrsni deficit u ovom segmentu.

Učinjeni su koraci za nabavku primarnog namjenskog radara, čime bi se osigurali uslovi za efikasniju zaštitu zračnog prostora Bosne i Hercegovine, što do sada nije bio slučaj.

Kada je u pitanju paket podrške NATO-a za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine (DCBI), koji je usvojen na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Madridu, a čija vrijednost iznosi oko 50 miliona eura, Republika Turkiye će se uključiti u ovaj projekat kroz osiguranje neophodnih sredstava za opremanje deklarisane jedinice – (Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH), čime će se osigurati potpuna borbena opremljenost ove jedinice.

“Na kraju, kažimo da je ministar Guler prihvatio poziv ministra Heleza da posjeti Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, da je domaćin uzvratio pozivom ministru Helezu za ponovnu posjetu, te ga pozvao da u svojstvu posebnog gosta prisustvuje jednoj od najvećih vježbi Oružanih snaga Republike Turkiye ‘EFES 2024’, koja se održava naredne godine”, dodali su iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Novi #zamah #odnosima #dvije #zemlje

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker