SPORT

Reakcije na “ratno huškačke” koreografije srbijanskih navijača u Beogradu

Prvi potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bislimi, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku i Fudbalski savez Kosova (FSK) reagovali su na koreografiju srbijanskih fudbalskih navijača tokom utakmice u Beogradu, prenosi Anadolu.

Potpredsednik Vlade Bislimi naveo je da su navijači fudbalskog kluba Crvena zvezda “delije” istakli transparent na kome je pisalo “Kada se vojska na Kosovo vrati” tokom prijateljske utakmice protiv italijanskog kluba Fiorentina dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan na tribinama.

Bislimi je rekao da se mediji, sport, umetnost i kultura u Srbiji koriste kao propagandno oruđe i za podsticanje nasilja, terora, tenzija i rata.

„’Delije’ često šalju poruke koje Vučić ne može ili ne želi da kaže javno. Njemu su takvi postupci potrebni da bi pothranio mržnju i etnički nacionalizam u javnom mnjenju“, naglasio je Bislimi u objavi na Twiteru.

Ministar Ceku je rekao da koreografija organizovana na ovoj fudbalskoj utakmici “jasno pokazuje nepromenjen mentalitet Srbije”.

„Srbija je još jednom pokazala da ne štedi ni sport kao platformu za promociju svoje ratnohuškačke politike. Pretnji ratom sa fudbalskog stadiona moraju se suprotstaviti međunarodne fudbalske organizacije, koje pozivamo da preduzmu odgovarajuće kaznene mere“, naglasio je Ceku.

Koreografiju srpskih navijača osudio je i Fudbalski savez Kosova, nazvavši je “skandaloznom i ratnohuškačkom”.

„Fudbalski savez Kosova je postupio u skladu sa propisima i principima UEFA, uloživši zvaničnu žalbu po ovom pitanju. Zatražili smo od organa UEFA-e da hitno istraže ovaj slučaj i preduzmu oštre mere prema klubu i navijačima Crvene zvezde, kako bi se ubuduće sprečili ovakvi šovinistički postupci i slične provokacije“, piše u reagovanju FSK-a.

Iz FSK-a poručuju da takve koreografije i slogani koji imaju za cilj izazivanje sukoba i mržnje između država i naroda ne treba tolerisati.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Reakcije #ratno #huškačke #koreografije #srbijanskih #navijača #Beogradu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker