SVIJET

Šef ruske diplomatije Lavrov pozdravlja “ohrabrujuće signale” talibana

Rusija vidi “ohrabrujuće signale” kod talibana, ali neće žuriti da ih prizna kao legitimnu vlast Afganistana, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je u obraćanju na konferenciji za medije u Kalinjingradu rekao da je spremnost talibanskog pokreta da formira inkluzivnu vladu ohrabrujuća poruka.

“Ne žurimo da ih priznamo (talibane), baš kao i sve druge države”, rekao je Lavrov te dalje dodao:

“Jučer sam razgovarao s ministrom vanjskih poslova Kine, imamo iste stavove i vidimo ohrabrujuće signale talibana, poput njihove želje da imaju vladu uz učešće drugih političkih snaga, omogućavajući obrazovanje za djevojčice i funkcioniranje državnog aparata općenito, bez prepreka za one koji su radili pod prethodnom vladom predsjednika Ashrafa Ganija”, kazao je šef ruske diplomatije.

Pohvalio je također i sposobnost talibana da “efikasno osiguraju red i mir” na ulicama Kabula, glavnog grada Afganistana.

“Podržavamo početak sveobuhvatnog dijaloga uz učešće svih političkih i etničkih grupa Afganistana”, rekao je Lavrov.

Talibani su zauzeli Afganistan nakon što su u nedjelju preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom te se sada nalaze u procesu uspostavljanja Vlade.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Šef #ruske #diplomatije #Lavrov #pozdravlja #ohrabrujuće #signale #talibana

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker