NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Šef turske diplomatije Fidan: Borit ćemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK-a

Ministarstvo vanjskih poslova je također uputilo saučešće povodom smrti turskih vojnika

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izrazio je saučešće povodom smrti turskih vojnika u sukobu s teroristima na sjeveru Iraka, javlja Anadolu.

“Neka se Bog smiluje našim stradalim herojima, izražavam saučešće njihovim cijenjenima porodicama, rodbini i našem voljenom narodu”, kazao je Fidan na društvenim mrežama.

Također je ranjenim vojnicima poželio što brži oporavak.

“Borit ćemo se protiv terorističke organizacije PKK-a do kraja, unutar i izvan naših granica”, kazao je Fidan.

Ministarstvo vanjskih poslova je također uputilo saučešće povodom smrti turskih vojnika.

Ministarstvo odbrane Turkiye objavilo je da je šest turskih vojnika poginulo u terorističkom napadu na sjeveru Iraka tokom sukoba sa teroristima koji su pokušavali da se infiltriraju u područje gdje se nalazi baza u regiji operacije “Kandža-Katanac”.

Prema prvim saznanjima, tokom sukoba je neutralisano 12 terorista.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija “Kandža-Katanac” pokrenuta je u aprilu 2022. godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao” 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker