NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Kurtulmus: Naša borba nastavlja se sve dok posljednji terorista ne bude eliminisan

Ministarstvo odbrane Turkiye objavilo je da je pet turskih vojnika poginulo, a osam ranjeno u sukobu sa teroristima na sjeveru Iraka

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Numan Kurtulmus uputio je saučešće povodom smrti turskih vojnika u operaciji na sjeveru Iraka, javlja Anadolu.

“Neka je Božija milost na naše šehide. Izražavam saučešće njihovim porodicama, rodbini i našem voljenom narodu, a našim ranjenima želim brz oporavak”, kazao je Kurtulmus na društvenim mrežama.

Poručio je da Turkiye nikada neće zaboraviti krv svojih hrabrih boraca koji su žrtvovali živote za opstanak domovine i dobrobit turskog naroda.

“Naša borba nastavit će se odlučno sve dok posljednji terorista ne bude eliminisan i dok se ne eliminišu svi pomagači koji stoje iza terorizma”, rekao je Kurtulmus.

Ministarstvo odbrane Turkiye objavilo je da je pet turskih vojnika poginulo, a osam ranjeno u sukobu sa teroristima koji su pokušavali da se infiltriraju u područje gdje se nalazi baza u regiji operacije “Kandža-Katanac” na sjeveru Iraka.

“U sukobu sa teroristima koji su pokušavali da se infiltriraju u bazu baze 12. januara, poginulo je pet naših hrabrih saboraca, a osam je ranjeno, od kojih trojica teško. Ranjeni vojnici su prebačeni u bolnicu”, objavilo je Ministarstvo.

Prema prvim saznanjima, tokom sukoba je neutralisano 12 terorista.

Ministarstvo odbrane Turkiye navelo je da se operacije u regiji nastavljaju.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija “Kandža-Katanac” pokrenuta je u aprilu 2022. godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao” 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker