SVIJET

U požarima u Grčkoj izgorjelo više od 1,3 miliona duluma šume

 U Grčkoj već dvije sedmice bukte veliki šumski požari, a vatrogasne jedinice ulažu nadljudske napore u kontroli požarišta i gašenju novih koji neprestano izbijaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na zvanične izvore, grčki mediji javljaju da je u požarima od 3. do 11. augusta izgorjelo ukupno 1,3 miliona duluma šumske i druge površine.

Isti izvori javljaju da je više od polovice opožarenog područja na otoku Eviji.

U požarima je stradalo više od hiljadu stambenih i poslovnih objekata, izgorjele su stotine automobila, stradale su stotine krupnih i sitnih grla stoke na periferijama, a u velikoj mjeri je ugrožen i divlji svijet.

Sistem informacija za evropske šume (EFFIS) je u izvještaju naveo da je u ovogodišnjim požarima u Grčkoj za 450 posto više izgorjelo šumskog područja u poređenju sa godišnjim prosjecima od 2008. godine.

U izvještaju o šumskim požarima u mediteranskim zemljama se navodi da je Grčka prva po površini koja je izgorjela u požarima, a druga na listi je Turska.

Grčki vatrogasci trenutno najveću borbu vode protiv požara u Parnithasu kod Atine i na sjeveru otoka Evije.

Vatrogasna služba Grčke saopćila je da je u jednom danu primila dojavu o izbijanju 50 šumskih požara.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#požarima #Grčkoj #izgorjelo #više #miliona #duluma #šume

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker