NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Abbas poručio Cameronu: Gazi je potrebno političko rješenje, a ne vojno

Palestinski predsjednik Mhmoud Abbas je tokom sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom u Ramallahu pozvao na hitan prekid izraelske agresije protiv naroda Gaze, Zapadne obale i Al-Qudsa

Ne postoji sigurnosno ili vojno rješenje za Pojas Gaze, već isključivo političko, rekao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas britanskom ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu kasno u srijedu, prenosi Anadolu.

Cameron je u utorak stigao u Izrael u okviru regionalne turneje po okupiranim palestinskim teritorijama, Kataru i Turkiye kako bi održao razgovore s liderima o hitnoj humanitarnoj pauzi i osigurao dogovor o oslobađanju izraelskih zarobljenika u Gazi.

Abbas je tokom sastanka s Cameronom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, pozvao na hitan prekid izraelske agresije protiv naroda Gaze, Zapadne obale i Al-Qudsa (Jerusalem), navodi palestinska zvanična novinska agencija WAFA.

Također je naglasio potrebu da se ubrza ulazak humanitarne pomoći u palestinsku enklavu, navodi agencija.

“Abbas je pozvao na zaustavljanje izraelskih okupacionih napada i nasilja terorističkih doseljenika na Zapadnoj obali, ponovivši svoje odbijanje raseljavanja Palestinaca iz Pojasa Gaze, Zapadne obale i Al-Qudsa”, navela je WAFA.

Naglasio je potrebu da Izrael prekine svoje opresivne prakse, etničko čišćenje i podrivanje bilo kakvog mogućeg rješenja s dvije države, navodi agencija.

“Sigurnost i mir se postižu usmjeravanjem ka političkom rješenju u skladu s dvodržavnim rješenjem”, kazao je Abbas.

Izrael je 7. oktobra poslije prekograničnog napada Hamasa pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, ubivši najmanje 25.700 Palestinaca i ranivši oko 63.740. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Posrednički napori Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država do sada nisu uspjeli osigurati oslobađanje još jedne grupe izraelskih zarobljenika jer Hamas zahtijeva prekid smrtonosne ofanzive Izraela na Pojas Gaze.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker