BALKANBIHNAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKASVIJET

Konaković u Zagrebu: Kompromis i dijalog u BiH su se isplatili, europski narativ stavljen na prvo mjesto

Cilj se sada jasno vidi, a to je punopravno članstvo u EU-u. Ovo je put afirmacije, dobra, interesa, zadovoljenja života, socijalne, pravne, političke i svake druge sigurnosti Bosne i Hercegovine i njezinih građana, izjavio je Grlić Radman

 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem pri čemu je glavna tema bila nedavno otvaranje pristupnih pregovora BiH sa Europskom unijom, javlja Anadolu.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman čestitao je BiH na “povijesnom dostignuću” te na iskazivanju reformskih kapaciteta koje je Europsko vijeće uspješno vrednovalo. Podsjetio je kako je Hrvatska bila stalna podrška susjednoj državi na europskom putu.

“Jasno je da će se s vremenom na dnevnom redu morati naći sve važne političke teme, uključujući reformu izbornog zakona koja će osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda i ravnopravnost svih građana, pitanje Ustavnog suda i druga pitanja. Cilj se sada jasno vidi na horizontu, a to je punopravno članstvo u Europskoj uniji. Ovo je put afirmacije, dobra, interesa, zadovoljenja života, socijalne, pravne, političke i svake druge sigurnosti Bosne i Hercegovine i njezinih građana”, izjavio je Grlić Radman.

Na europskom putu, sve do punopravnopravne članice šengenskog prostora, BiH može računati na podršku svih hrvatskih institucija, zaključio je hrvatski ministar.

– O ratnim ranama i teškom političkom ambijentu –

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković podsjetio je kako je Hrvatska glavni vanjskotrgovinski partner BiH. Upozorio je na na postojanje ratnih rana iz 90-ih godina te na opasnost političke manipulacije tim emocijama koje, istaknuo je, “nikom ništa ne donose, ali političari od njih dobro žive”.

Ministar Konaković je zahvalio Hrvatskoj vladi na podršci koju je pružila na europskom putu BiH.

“Za nas u Bosni i Hercegovini najvažnija je poruka da su se kompromis i dijalog isplatili i da to što smo u teškom političkom ambijentu, sa interesima drugih geopolitičkih velikih sila prema BiH, uspjeli na prvo mjesto staviti europski narativ. Mi imamo definisan europski put, imamo kartu, ušli smo u taj europski voz i na nama je da nastavimo na bazi ovog entuzijazma rješavati i teža pitanja koja u BiH dugo stoje. Daytonski sporazum donio nam je prijeko potrebni mir, ali nam je ostavio i kompleksnu političku scenu u kojoj tko god hoće i kad god hoće može blokirati šta god hoće. Ovo možemo smatrati malim čudom u BiH kojega ne bi bilo bez naših prijatelja”, izjavio je Konaković.

Podsjetio je kako je BiH u posljednjih 13 mjeseci potpuno usklađena sa vanjskom sigurnosnom politikom Europske unije, usprkos izazovima.

“Bosna i Hercegovina u ekonomskom smislu nema alternativu Europskoj uniji. Mi godišnje izvezemo 93 posto svojih proizvoda u Europsku uniju i zemlje koje pretendiraju na europsko članstvo”, naglasio je Konaković.

BiH može biti spona između Istoka i Zapada, ali nam treba pristup europskom tržištu, ono je izazov kojega treba savladati kroz naredne reforme, dodao je Konaković.

– O neradnom danu za izbore u Hrvatskoj –

Izrazio je nadu kako će BiH dobiti pregovarački okvir od EU-a u objektivnom roku te BiH učiniti prosperitetnijom. Ukazao je na važnost dovršenja reformskih procesa na područjima Zakona o sudovima i Frontexa, Zakona o zaštiti ličnih podataka idr. Ocijenio je kako bi se ti procesi mogli dovršiti u nekoliko mjeseci ukoliko se krene ozbiljno na rješavanje tih pitanja.

Hrvatski i bh. ministar složili su se kako bi se na dan održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, 17. travnja, u pojedinim kantonima u BiH, u kojima su Hrvati većina, mogao zakonski proglasiti neradni dan. Građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo tako će na taj datum, u srijedu, imati mogućnost glasanja u konzularnim predstavništima.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker