POLITIKA

Nikome neće biti dozvoljeno da urušava Dayton, ustavni poredak i mir u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Savezna Republika Njemačka, Republika Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republika Italija). Sastanku, koji je održan na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Jonathan Mennuti, javlja Anadolu.

Denis Bećirović rekao je da je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena država, punopravna članica UN-a, koja poštuje temeljne principe na kojima su zasnovani međudržavni odnosi. Poštujući međunarodno i nacionalno pravo, Bosna i Hercegovina neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet.

”Separatističke politike i prijetnje su nedopustive i predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom, pa tako i globalnom miru i sigurnosti. Sankcioniranje antidejtonske i antiustavne politike u Bosni i Hercegovini treba i mora biti odlučnije i mora uključivati različite korake: diplomatske mjere kojima se izražava jasan i nedvosmislen stav protiv separatizma, upotrebu političkih, ekonomskih i finansijskih sankcija kao sredstava pritiska na one koje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum”, naglasio je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poslao je jasnu poruku da će legalni organi Bosne i Hercegovine, zajedno s našim saveznicima, institucionalnim putem zaustaviti sve one koji nastoje destabilizirati prilike u našoj zemlji. Istakao je da međunarodna zajednica, a posebno zemlje svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje ovog sporazuma, podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru. Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u EU NATO-u predstavljaju najbolji okvir za trajnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona.

Ambasadori Kvinte posebno su podvukli da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni, te da su garantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim pravom. Istakli su da neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u bh. entitetu RS, da demokratska, multietnička i euroatlantska Bosna i Hercegovina nema alternativu, a da su politike etničkih i drugih podjela osuđene na propast.

Zajednički zaključak prisutnih na sastanku održanom u Predsjedništvu BiH je da nikome neće biti dozvoljeno da urušava Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i mir, te da će se odlučno suprotstaviti svima koji pokušavaju destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora ambasadori Kvinte istakli su punu podršku evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i naglasili potrebu ubrzanja reformi u okviru 14 prioriteta. Ponovili su opredijeljenost da zajedničkim naporima podrže procese društvenih promjena u Bosni i Hercegovini, jačanju pravne države, odbrambenog i sigurnosnog sistema na evropskom i euroatlantskom putu naše zemlje.

Svi prisutni su iskazali podršku svojih zemalja usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Ocijenili su rezoluciju civilizacijskom tekovinom kojom se odaje poštovanje žrtvama genocida. Ambasadori Kvinte su naglasili da se rezolucijom potvrđuju sudski utvrđene činjenice, ne stigmatizira niti jedan narod i doprinosi sigurnijoj budućnosti, kakvo imaju dejstvo i usvojene rezolucije UN-a o holokaustu i genocidu u Ruandi.

Svi sagovornici na sastanku su naglasili da je EUFOR u Bosni i Hercegovini u skladu sa svojim mandatom spreman da zaštiti mir i sigurnost građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Nikome #neće #biti #dozvoljeno #urušava #Dayton #ustavni #poredak #mir #BiH

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

https://mob-land.com/

https://duarteveiculosonline.com.br/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker