BALKAN

Svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja

Manifestacija “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“ otvorena je danas posebnim programom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a riječ je o 12. izdanju manifestacije koju organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu (AA).

Sadržaji ovogodišnje manifestacije, koja će trajati do 7. maja, biće upriličeni u sedam bh. gradova, odnosno Sarajevu, Sanskom Mostu, Mrkonjić Gradu, Maglaju, Tuzli, Zenicu i Banjoj Luci.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović, ambasador Republike Turkiye Sadik Babur Girgin, generalni direktor Generalne direkcije vakufa u Republici Turkiye Sinan Aksu, muftije, predstavnici Rijaseta IZ, te predstavnici javnog i akademskog života i brojne zvanice i gosti.

– Obnova Arnaudije poruka suživota i povratka –

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović rekao je novinarima kako ova manifestacija ima za cilj svake godine reanimirati društvenu svijest o značaju i ulozi vakufa u prošlosti, zahvaljujući kojima su nastali brojni bosanskohercegovački gradovi.

Dalje je naveo kako svake godine okosnicu manifestacije svakako čini otvaranje značajnih objekata, u kulturološkom, arhitektonskom ali i u smislu njihove potrebe društvu.

“Ove godine imamo ponovo izgrađane objekte koji su porušeni u posljednjoj agresiji. Radi se o Kizlar-aginoj džamiji u Mrkonjić Gradu, Sinan-begovoj džamiji u Čajniču i Arnaudija džamiji u Banjoj Luci”, rekao je Zajimović.

Naglasio je kako sada već tradicionalno u okviru manifestacije nije riječ o otvaranju samo vjerskih objekata, već, kako je pojasnio, ekonomskih i humanitarnih, ili projekata društvene brige. Među takvima je otvaranje tržnog centra u Sanskom Mostu te projekat Roditeljske kuće u Tuzli, koji je realizovan u saradnji s Udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka”.

“Arnaudija će biti otvorena 7. maja, tim mi završavamo manifestaciju ‘Dani vakufa’ kao kruna obnove svih u ratu porušenih historijskih spomenika. Džamija Arnaudija za nas nije samo prostor gdje će se obavljati namaz, već prostor koji je vjekovima spajao različite kulture i različite nacije. Tako da njenom obnovom šalje se poruka i od strane onih koji su izdali dozvolu za njenu obnovu kao i o strane nas koji smo je ponovno izgradili da ponovno želimo suživot, ponovno želimo da se vratimo na mjesto odakle smo i potekli”, rekao je Zajimović, te zaključio:

“Ovom prilikom želim da naglasim da mi sve ove projekte, pogotovo nacionalne spomenike i njihovu obnovu, ne bismo mogli realizirati bez direktne pomoći Generalne direkcije vakufa Republike Turske i njima treba posebno zahvaliti.”

– Aksu: U toku rad na četiri projekta u BiH –

Generalni direktor Generalne direkcije vakufa u Republici Turkiye Sinan Aksu podsjetio je kako su se za vrijeme Osmanskog Carstva uveliko podizali vakufi.

“Tradicija vakufa u Bosni je vrlo bogata. Mi ćemo nastaviti naše aktivnosti kako bismo nastavili ovu tradiciju i obnovili sve ove spomenike”, rekao je Aksu.

Naglasio je kako Vakufska direkcija Turkiye trenutno radi na četiri projekta u Bosni i Hercegovini.

“Trenutno imamo četiri objekta u izgradnji. Na današnjim sastancima imali smo priliku razgovarati i o budućim projektima. Naša ljubav prema Bosni je posebna. Naši osjećaji prema Bosancima su bratski, stoga ćemo ovdje nastaviti s našim aktivnostima”, zaključio je Aksu.

U okviru današnje svečanosti uručena su i priznanja najistaknutijim vakifima u prošloj godini.

– Sadržajan program –

Manifestacija je zvanično otvorena posebnim programom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a u svim džamijama u zemlji i dijaspori održana je i hutba posvećena vakufima.

U kompleksu Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena je i izložba pod naslovom “Realizirani vakufski projekti“.

Sutra, 20. aprila 2024. godine, će u okviru ove manifestacije biti svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu. Dan kasnije, Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu.

Među ostalim aktivnostima je promocija knjige “Turbeta u Bosni i Hercegovini 1463-2008”, autora Maje Dizdara i Lamije Hadžiosmanović, svečano otvorenje Roditeljske kuće u Tuzli, svečano otvorenje Islamskog centra Sultan Ahmed u Zenici, a manifestacija završava 7. maja, svečanim otvorenjem obnovljene Arnaudija džamije u Banjoj Luci.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Svečano #otvorenje #Arnaudija #džamije #Banjoj #Luci #maja

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker