SVIJET

U New Yorku protest zbog izraelskih napada na bolnicu Al-Shifa u Gazi

Propalestinske grupe održale su demonstracije u New Yorku u znak protesta zbog izraelskog napada na bolnicu Al-Shifa u Gazi, javlja Anadolu.

Grupe, uključujući zdravstvene radnike i Jevreje koji se protive ratu, okupile su se u Zuccotti parku na Manhattanu.

Nosili su transparente kojim osuđuju izraelske napade na Pojas Gaze, a uzvikivali su i parole: “Slobodna Palestina”, “Gaza će ponovo ustati” i “Okončajte izraelsku okupaciju”.

Zdravstvena radnica Jasmine je rekla da je užasna situacija kada gledate desetine hiljada ljudi ubijenih u Pojasu Gaze i napade na bolnice i zdravstvene radnike.

“Da se ovo desilo našoj bolnici i da sam ja bila jedna od doktora koji su ostali sa svojim pacijentima, da sam uhapšena ili ubijena zbog svog posla, to bi bilo neprihvatljivo”, kazala je Jasmine.

Među demonstrantima je bila i Sarah.

“Zgrožena sam što je moja zemlja doprinijela ovim strašnim zločinima i ubijanju nevinih ljudi”, poručila je Sarah.

Marc smatra da je neprihvatljivo ovo što se dešava u Pojasu Gaze duže od pet mjeseci.

“Ovdje sam da podržim palestinski narod i da pozovem na prekid vatre”, kazao je Marc.

Tokom demonstracija, policija je poduzela intenzivne mjere obezbjeđenja. Grupa se kretala prema području Svjetskog trgovinskog centra, a nakon toga do Vijećnice New Yorka.

Tokom marša, policija je privela neke demonstrante koji su blokirali put i ometali saobraćaj.

Izraelska vojska je u ponedjeljak ujutru objavila da su njene snage upale u bolnicu Al-Shifa, u kojoj su smještene hiljade bolesnih i ranjenih Palestinaca, kao i raseljenih osoba.

Kako je tada prenio izraelski javni servis KAN, oko 80 Palestinaca je privedeno unutar objekta.

Za genocid optuženi Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Yorku #protest #zbog #izraelskih #napada #bolnicu #AlShifa #Gazi

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker